Proba de Cross

_________________________________________

Cross ~14Km – Zmeu’ – Geraico

_____________________________________________________________________________________________

Startul in 6 august 2016!

 Rausor->Retezat->Rausor

trasee-schema e traseul marcat cu portocaliu in schema.

cross_geraico_verde800

 Proba nou introdusa in 03 August 2013. Se adreseaza montaniarzilor, dar si alergatorilor de curse mai scurte, oferind astfel ocazia tuturor sa participe la Retezat Maraton.

[Skyrunning, Trail running, Trekking – Hiking – Family walk – Run/Walk]

[Total vertical climb ca 1400m]


[ Pentru a vedea detalii legate de traseu va rog sa dati click pe imaginea de mai sus si sa setati profilul in sens inves decat cel afisat in momentul deschiderii noii ferestre ]

Pornim pe marcaj triunighi rosu un pe drum forestier ~2.5Km spre stana Valereasca de unde in stanga urcam pe culme, spre Prelucere prin snepeni si apoi, in zona de creasta, pe bolovani de tip lespede.

Dupa ce ajungem pe creasta se vede caldarea lacului Stevia, tehnic in stanga directiei de mers. Cu cat mai aproape de vf. Retezat, cu atat mai multe lespezi. Mare atentie unde calcati. La urcarile abrupte folositi si mainile pentru un mai bun echilibru. Acest traseu e nou pentru multi montaniarzi si a fost re/deschis in august 2012.

De pe varful Retezat urmeaza o coborare, la inceput abrupta(!),  spre culmea Lolaia, marcaj banda galbena. De pe culmea Lolaia urmarim, tehnic in stanga, directia lacului Stevia pe marcaj banda rosie fara a ajunge insa la lac.

Inclinatie mare si grohotis atat in prima parte a coborarii de pe Retezat cat si la coborarea de pe Lolaia in valea Steviei.

Vor fi portiuni de lespezi in zona lacului Stevia si vom tine tehnic dreapta. Dupa lespezi o sa apara cararea care duce pana aproape de refugiul Steviei/Condor.

Urmeaza o coborare prin padure de brad pe unele portiuni alunecoasa si destul de abrupta.

Timp estimat pentru circuit (nu se refera la timpul primului sosit!) 3,5-4h.

Recomandam atentie pe tot traseul dar in special la urcarea si coborarea de pe Vf. Retezat.

Pe Vf. Retezat va fi un punct de control si revigorare, dar recomandam cel putin 1/2l de izotonic sau apa cu voi, mai ales pentru ca aprovizionarea respectivului punct e dificila, iar prin respectivul punct trec toti participantii (si cei de la probele de semi si maraton).

Puncte critice, in care e necesara mai multa atentie la marcaj:

– de pe drumul forestier, zona stana Valereasca, pentru a intra in traseul triunghi rosu, spre varful Retezat, corect.

– Vf. Retezat – directia de coborare pentru cursa Zmeu e tehnic stanga (din directia din care ati venit spre stanga) pe banda galbena. Urmeaza panta abrupta de tip horn cu grohotis si inclinare mare. Recomand pozitii care sa va ajute la pastrarea echilibrului si sa nu alergati portiunea respectiva.

– Culmea Lolaia, imediat dupa ce coboram de pe Retezat, drumul se bifurca: innainte Lolaia, in stanga Stevia. Traseul nostru merge tehnic stanga, spre Stevia. Urmeaza o coborare pe portiuni cu inclinatie mare si grohotis, apoi lespezi si bolovani mari. Recomand atentie sau sa nu alergati portiunea.

– vecinatatea lacului Stevia: Lacul Stevia ramane tehnic in stanga directiei de mers. Traseul urmareste banda rosie pana in Rausor unde e FINISH-ul.

Va asteptma cu drag!

Proba este sustinuta de:
Retezat_maraton_tios_asociatie640

Comments are closed.