Regulamentul competitiei


1. Organizatorul competitiei. Competitia sportiva „Retezat Maraton” este organizata de catre Asociatia L.I.B.R.A.Natura, cu sediul in Timisoara, str. Vanatorilor, 31.

2. Natura evenimentului. Retezat Maraton este o cursa montana gen circuit, pe potecile turistice ale Parcului National Retezat, cu startul si finish-ul in statiunea Rausor, comuna Rau de Mori. Cele mai inalte punct de atins sunt  pe vf. Retezat(2485m)  si pe vf. Peleaga (2509) daca o permit conditiile generale.  Traseul cursei cuprinde regiuni alpine inalte unde participantii trebuie sa aiba experienta montana, sa nu aiba probleme cu echilibrul, sa poata merge in siguranta pe trasee. Traseele sunt neamenajate si neprotejate pe alocuri, folosesc poteci marcate si nemarcate, pante cu înclinare mare si zone accidentate, etc. Cu toate astea traseele sunt doar turistice, cu marcaj turistic specific Parcului National Retezat.

3. Participare. Pot participa persoanele care au implinit 18 ani. Persoanele minore pot participa numai cu acordul in scris al parintilor pe care trebuie sa il prezinte si va ramane la organizatori. Prezentarea acordului va fi necesara in momentul validarii lor in concurs moment in care vor semna o declaratiei pe proprie raspundere, vor primii pachetul de intampinare si le va fi verificat echipamentul.

4. Inscrierea. Inscrierea se face online pe http://www.retezatmaraton.ro sau la fata locului. Participantii trebuie sa achite o taxa de inscriere (contributia voastra la organizarea evenimentului) necesara pentru organizarea evenimentului. Participantii au la dispozitie 7 zile lucratoare pentru a efectua plata dupa completarea formularului online. Plata se poate efectua prin transfer bancar. Contributia se returneaza pe jumatate in cazul in care o persoana anunta ca nu mai poate participa, pana la data maxima de 1 august. Inscrierile se valideaza la fata locului prin semnatura fiecarui participant pana pe data de 4 august. Taxa de intrare in PNR pentru participati va fi achizitionata de organizatori iar biletele vor fi inmanate participantilor in chitul de participare.

5. Categorii. Categoriile pentru care se vor acorda premii si se va realiza clasamentul sunt de tip OPEN, atat la maraton cat si la semimaraton sau cross = Masculin/Feminin. In functie de numarul de participanti vor fi premiate cu trofee, produse de la sponsori si diplome si categoriile de varsta: Juniori, Sperante, Veterani (M/F).

6. Premierea. Se vor acorda premii in obiecte la Open (M/F) si trofee si produse pentru celalalte categorii. Organizatorii nu isi asuma obligatia de a trimite premiile nerevendicate la festivitatea de premiere, ulterior acesteia.

7. Echipamentul. Este obligatoriu urmatorul echipament pe tot parcursul cursei: apa, mimim 500ml, un rucsac/borseta • o geaca impermeabila • o harta a traseului (oferita de catre organizatori) • numarul de concurs (oferit de catre organizatori). Sunt recomandate: caciula/bentita, bete de trail/trekking, bidon de apa suplimentar, telefon mobil. Recomandam:  fluier, manusi, folie supravietuire si frontala. Organizatorii vor face verificari aleatorii pe tot parcursul cursei pentru a vedea daca echipamentul obligatoriu lipseste. In acest caz participantul nu va fi lasat sa continue sau sa ia startul in cursa si va fi descalificat.

8. Numerele de concurs. Numerele de concurs trebuie purtate pe tot parcursul cursei si trebuie sa fie vizibile pe aceasta perioada. Numerele de concurs se vor da fiecarui concurent in parte si nu sunt transferabile.

9.Cronometrarea. Cronometrarea va avea loc la start, pe parcursul traseului si la finish. In posturile de control unde se va face cronometrarea intermediara vor exista si timpi limita pentru parcurgerea respectivului sector din cursa. In cazul in care un participant nu se incadreaza in timpul limita va fi descalificat si se va intoarce la finish insotit de catre organizatori. Cronometrarea se face la secunda.

10. Posturi de control. Vor fi intre 5 si 9 posturi de control cu arbitru pe lungimea traseului. Vor exista si posturi mobile sau neanuntate. In toate aceste posturi prezenta este obligatorie. Vor fi 2 posturi de control unde se poate abandona contabilizand rezultatul in clasamentul final (Lacul Bucura/Poiana Pelegii si Cabana Pietrele). Vor exista posturi de control si posturi de realimentare cu apa, fructe, energizante. Vom exista cel putin doi arbitrii de cursa mobili care se vor asigura si ca toti participantii de pe traseu ajung in puncte de recuperare sau la finish.

11. Programul cursei. Sedinta tehnica va avea loc vineri 4 august ora 20:45 la baza partiei din Rausor (la baza partiei de ski). Startul va avea loc sambata 5 august, intre ora 8:00 si 9:00 cu o descriere scurta a cursei. Va avea loc si o cursa a copiilor pe 5 august pana la ora 15:00. In functie de datele meteo sau alte evenimente pot aparea schimbari care vor fi anuntate de catre organizatorii cursei. Schimbarea vremii sau a conditiilor traseului pot determina deasemenea modificarea de catre organizatori a orei limita de sosire in posturile cu timp limita (ora 16.00 Poiana Pelegii si ora 18.30 la Cabana Pietrele) precum si variantele de traseu.

Traseul de baza e Rausor->vf.Retezat->vf.Bucura->L.Bucura->valea Pietrele->cabana Gentiana->cabana Pietrele->valea Stanisoarei->Rausor.

Traseul suplimentar folosit si pentru proba de Maraton se imbina/continua cu/de la cel de baza si va face o bucla la lacul Bucura (ora 11:30 timp limita) spre vf.Peleaga->caldarea Berbecilor->Vf. Peleaga->spre saua Pelegii->Vf.Papusa->Vf.Custura->Poiana Pelegii -> Lacul Bucura.

Pe harta competitiei vor aparea timpii limita in conditii meteo normale. (De ex. ora 16.00 Poiana Pelegii si ora 18.30 la Cabana Pietrele). Participantii care nu se incadreaza in timpii limita vor fi descalificati pentru propria lor siguranta si vor preda numarul cu cip in punctul in care li se aplica timpul limita. In cazul in care participantul doreste sa continue cursa ca si turist, fara numar de concurs, poate sa o faca in afara competitiei ca si turist, pe proprie raspundere. Numarul poate fi restituit, la cerere, la finish, dupa ce voluntari si arbitrii cursei il vor preda organizatorului.

12. Penalizari in timp si descalificare. Pana la ora 18, dupa validarea rezultatelor, organizatorii cursei isi rezerva dreptul de a descalifica participanti si de a aplica penalizari intre 5 si 60 de minute daca una sau mai multe din urmatoarele reguli sunt incalcate: • neluarea in seama a indicatiilor organizatorilor si personalului autorizat • aruncarea de gunoaie pe lungimea traseului • comportamentul anti-sportiv fata de alti participanti • probleme de sanatate ale unui participant • dopaj • scurtarea intentionata a traseului • pierderea numarului de concurs • ratarea unui post de control. Participantii care sunt descalificati din cursa nu pot cere rambursarea taxei de inscriere.

13. Dopajul. Organizatorii isi rezerva dreptul de a face teste neanuntate anti-doping. Fiecare caz de dopaj atrage automat descalificarea din cursa a participantului in cauza.

14. Traseul competitiei trece zone împadurite, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, vai, grohotisuri, pasuni alpine, jnepenisuri, etc.). Toate acestea necesita din partea participantului, experienta si cunostinte speciale, cum ar fi :
– fiecare participant sa aiba cel putin o experienta generala despre munte.
– fiecare participant sa aiba abilitatea sa parcurga în siguranta un traseu într-o zona alpina.
– fiecare participant ar trebui sa fie îndeajuns de experimentat sa parcurga un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe).
– fiecare participant ar trebui sa aiba un bun simt al directiei în teren montan, chiar si în conditii de vreme rea si vizibilitate redusa.

– fiecare participant sa fie capabil sa foloseasca o harta si informatiile despre trasee pentru a ajunge în siguranta.

– orice participant ar trebui sa cunoasca regulile de comportament în caz de pericol si urgenta în zona montana.
– orice participant ar trebui sa dea dovada de fair play si prietenie si sa actioneze în consecinta atunci când situatia o cere.
– orice participant ar trebui sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricât de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiilor, mediul si conditiile în care se desfasoara acestea.
– orice participant trebui sa stie si sa tina cont de faptul ca nici un premiu nu este mai presus de sanatatea si viata lui si/sau a altor participanti si sa actioneze în consecinta atunci când simte sau obsearva un pericol.

15.  În cazul unei zone de traseu ingust sau periculos nu este permisa depasirea între concurenti si mai ales sa se treaca în fata vehiculului conducator pana traseul sau acesta o permite.

16. Pe traseu sunt amplasate puncte de control, obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificati. Numarul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat în ordinea sosirii, la fiecare punct de control.

17. Oprirea sau Retragerea din cursa :
Organizatorul îsi rezerva dreptul de-a opri un participant în urmatoarele cazuri :
– s-a accidentat dupa start, iar starea sa nu-i mai permite sa contine cursa.
– în cazuri exceptionale.
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv este obligat sa informeze organizatorul imediat la unul din urmatoarele locuri: la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numarul de urgenta care poate fi notat pe numarul de concurs si care va fi anuntat ai la sedinta tehnica.
Neanuntarea retragerii din cursa va cauza o operatiune de cautare si salvare (echipe de salvare, salvamont, posibil elicopter) pe cheltuiala participantului implicat.
Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
Orice participant care se retrage din cursa va fi ajutat cu privire la cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi ai actiunile ulterioare momentului si locului retragerii. Exceptie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

18. Traseul poate include zone cu un ridicat nivel de dificultate în care cronometrul poate fi oprit (timp mort). Organizatorul poate opri cronometrul si/sau poate solicita reducerea vitezei si/sau parcurgerea în mers si cu o atentie deosebita a acestor zone. Organizatorul poate amplasa marcaje care sa atentioneze o astfel de zona si/sau poate folosi elemente de siguranta (corzi fixe, etc.).

19. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau orice tip de prejudiciu aparut ca urmare a participarii la Retezat Maraton. Fiecare participant implicat in vre-un accident sau situatie care necesita actiuni de salvare cu echipe specializate va respecta procedurile unitatilor implicate: Salvamont, Jandarmi, Salvare si va suporta eventualele costuri ocazionate in astfel de cazuri.

Accept regulile de participare si confirm ca le-am citit si inteles prin inregistrare si plata taxei aferente precum si/sau completarea campului :’Declar ca am luat la cunostiinta si sunt de acord cu regulamentul de concurs Retezat Maraton’ de pe site-ul manifestarii.

Am citit si luat la cunostiinta. Declar ca sunt apt sa particip. Declar ca sunt constient ca semnez sa particip la cursa Retezat Maraton sanatos si pe proprie raspundere :

participant/CNP/semnatura

——————————————————–                                                                          data

—————————————-