2018_Dinozauru_fisa_tehnica

STARTUL probei de SkyMARATHON – Dinozauru’

va avea loc la ora 7:30 la baza partiei din Rausor. 

Cursa face parte din Circuitul Carpatilor la Alergare montana si se supune si regulamentului acestuia. Va rog sa cititi regulamentul pe: http://retezatmaraton.ro/wprm/circuitul-carpatilor-la-alergre-montana/
Pentru ca alergati la peste 2000m e necesar sa aveti foita de vant si sa aveti grija de voi si starea voastra fizica. Daca aveti ameteli trebuie sa va opriti pentru 2-3 minute pana la restabilirea starii de normalitate. Va rugam sa va hidratati corespunzator si sa aveti rezerve cu voi.
 _harta RM_dinozaur_2016
 Traseul la care te-ai inscris il poti vedea ca animatie in urmatorul link cu rezerva ca urmareste potecile turistice marcate pe  Google Maps. In proportie de 95% e traseul pe care urmeaza sa-l strabati:

 Harta cursei

Route map for RetezatMaraton_marathon_Dinozauru_-38k – 2018 by Retezat Maraton on plotaroute.com

(pe site-ul plotaroute, ruta poate fi descarcata in propriul computer sau device!)
Pentru altimetrie si alte informatii foloseste butoanele din dreapta, sus. Pe harta se poate face zoom folosind mouse-ul si poate fi trecuta pe mod Terain pentru alte detalii.
Traseul pe care il vei parcurge are peste 35Km (37km pe masuratorile de ceas GPS) si ‘diferenta poztiva’ de ~3000.
Strabate un drum forestier pentru 2,5km, padure, zona de snepeni, zona de lespezi pe care e nevoie de atentie. Strabate gol alpin si valcele, zone inguste sau de tip ‘sa’ si necesita concentrare pe tot parcursul.

Profilul cursei

Punctele de alimentare vor fi din aproximativ 6 in 6 kilometri. 
PC1 pe vartul Retezat (aproximativ Km7) – apa putina, fructe, snacs-uri, batoane, geluri … Recomandam sa va luati apa la voi! Minim 500ml.
PC2 la Lacul Bucura (aproximativ Km12) – apa, fructe, snacs-uri, batoane, geluri, izotonice si energizante, supa, altele …
PC3 in Poiana Pelegi (aproximativ Km20) – apa, fructe, snacs-uri, batoane, geluri, izotonice si energizante, supa, altele …
PC4 la Lacul Bucura (aproximativ Km24) – apa, fructe, snacs-uri, batoane, geluri, izotonice si energizante, supa, altele …
PC5 la Cabana Pietrele (aproximativ Km30) – apa, fructe, snacs-uri, batoane, geluri, izotonice si energizante, supa, altele …
Surse de apa pe traseul:
1) Km 2,5 – Stana Valereasca – traseul trece peste cursul de apa e potabil daca nu simtiti miros de oaie in zona!
2) ~ Km 6 – Izvor in partea stanga a traseului potabil dar debit redus => poate produce coada la alimentare.
3) Lacul Bucura Refugiul Salvamont – izvor innaintea urcarii prin Caldarea Berbecilor. ATENTIE de aici urmeaza o zona de creasta fara apa pana in Poiana Pelegi in lungine de aproximativ 8Km. Va rog sa alimentati la Bucura minim 500 ml!
4) Km 20 – Poiana Pelegi – izvor
5) Km 24 – Lacul Bucura – izvor
6) Km 27 – Lacul Pietrele – curs de apa (traseul urmeaza cursul de apa spre Cabana Pietrele)
7) Km 30 – Cabana Pietrele – izvor
8) Km 31 Valea Stanisoarei – curs de apa
9) Km 34 – Izvorul lui Ionescu – izvor in stanga traseului
Innainte de competitie cu 3 zile marcam traseul, dubland astfel marcajul turistic deja existent cu unul specific: benzi de culoare alb-albastra inscrise ITIP/RETEZAT Maraton/PRONutrition sau Decathlon si steaguri. Din experienta anilor precedenti o parte din marcaj s-ar putea sa lipseasca – e o atractie pentru anumiti turisti de accea va rugam sa va documentati corespunzator innaintea cursei cu urmatoarele:
Marcaje turistice pe traseu:
1) Rausor (1200m) -> vf.Retezat (2485m), aproximativ 7km, marcaj turistic – ‘triunghi rosu’
2) Vf.Retezat (2485m) – Poarta Bucurei (2280m), marcaj turistic ‘banda rosie’ si marcaj ‘banda galbena’ (de creasta). Poarta Bucurei – lacul Bucura, marcajul turistic de pe traseu este ‘banda galbena’ si apoi apare ‘punct rosu’!
3) Lacul Bucura (2041m), pe langa refugiul Salvamont spre varful Peleaga (2509m), pe valea Berbecilor, apare marcajul turistic ‘cruce galbena’. Aici sunteti la, aproximativ, kilometrul 12 al cursei.
4) Varful Peleaga (2509m) -> varful Papusa (2508m) prin saua Pelegii, e traseu turistic marcat cu ‘banda rosie’ si ‘cruce galbena’. Din saua Pelegii se merge, tehnic, innainte pana pe varful Papusa!
5)Varful Parpusa (2508m) -> Culmea Custura-Papusa prin Spintecatura Papusii (2300m), Vf, Papusa Mica (2376m), Saua Custurii (2260m), Fereastra custurii (2260m) spre Varful Custura (2457m) – urmati traseul turistic marcat cu ‘cruce galbena’. Traseul nostru nu atinge varful Custura ci, la ~20m urmeaza, tehnic dreapta directia spre Saua Plaiu Mic!(marcat turistic cu ‘banda rosie’).
 
6) Varful Custura(2457m)-20m! -> Saua Plaiu Mic(1879m) e traseu marcat turistic cu ‘banda rosie’. In Plaiu Mic se schimba directia de mers, tehnic spre dreapta! Adica: la directia voastra de mers, din Saua Plaiul Mic urmeaza sa va deplasati in DREAPTA spre Poiana Pelegii!
7) Saua Paliu Mic(1879m)  -> Poiana Pelegii(1630m) e traseu marcat
‘cruce rosie’. In Poiana Pelegii, din parcarea de masini trebuie sa va indreptati spre refugiul Salvamont in directa: Lacul Bucura. Sunteti la, aproximativ kilometru 20 al cursei.
8) Poiana Pelegii (1630m) -> Lacul Bucura (2040m) e traseu marcat turistic cu ‘cruce rosie’ si banda albastra’.
9)Lacul Bucura (2040m) a doua sosire, sunteti la, aproximativ, kilometrul 24 al cursei. – pe langa lac, stanga-tehnic (nu mai mergeti spre refugiul Salvamont ci, in stanga voastra de mers, cu fata spre lac, spre punctul de hidratare si control prin care ati trecut prima data cand ati ajuns la Bucura), mergeti spre Cabana Pietrele (1480m) si urmati traseul turistic marcat cu ‘banda albastra’.
10) Cabana Pietrele(1480m) – Rausor (1200m). La cabana Pietrele sunteti la, aproximativ kilometrul 30 al cursei. Urmati traseul turistic marcat ‘cruce albastra’ si ‘triunghi albastru’, pe valea Stanisoarei pana la intersectia spre Saua Ciurila (1780m). Atentie la aceasta intersectie trebuie sa mergeti in dreapta! Daca ati trecut de ea, marcajul turistic ramane doar ‘triunghi albastru’  fara ca cel ‘cruce albastra’ sa mai apara. Daca e asa nu e bine! trebuie sa va intoarceti si sa mergeti dupa cel ‘cruce albastra’ spre Rausor!
Din experienta anilor trecuti va atragem atentia ca pe Varful Peleaga (2509m) voi veniti dinspre lacul Bucura si continuati cu directia de mers tehnic dreapta! spre varful Papusa (2508m). Si pe Valea Stanisoarei, intersectia spre Rausor marcata ‘cruce albastra’ sunt locuri in care participantii editiilor precedente au avut in proportie de intre 1 si 5% probleme de orientare.

Ai ajuns aici pentru ca esti mai puternic decat crezi!

38k - Maraton - SkyMarathon - Dinozaur (G~3100+)

Contributia la eveniment: – pentru 38k/maraton – 110 Ron + 10 Ron taxa de vizitare Parcul National Retezat.